רגע לפני שנכיר את הדרכים בהם מבצעים ליטוש תותבות, ובכלל על ציוד ליטוש פרוטזות נכיר קצת את הרקע של התותבים או בשם המוכר יותר פרותזות, נבין מהי רגל או יד תותבת ולמה היא משמשת. כאשר אדם מאבד איבר מגופו ולרוב מדובר על הגפיים מותקן איבר חליפי – תותב. רגל תותבת היא הנפוצה ביותר מבין הגפיים התותבות. למעשה כבר במצריים העתיקה ניתן לראות כף רגל תותבת אותה ליטשו על ידי ציוד ליטוש קדום. כאמור מבין התותבים הנפוצים ביותר בעולם היא רגל תותבת. קיום רגליים תותבות קיים כבר שנים רבות אולם עניין ההרכבה של התותב על הגדם עדיין מהווה עניין לא פשוט מכיוון שיש לקחת בחשבון את משקל הגוף העתיד להיתמך על ידי התותב וגם שלא יגרום לכאב או פציעה למי שמשתמש בתותבת. ליטוש תותבות הינו חלק בלתי נפרד מתהליך הייצור וההתאמה של התותבות לבעליהם, כיום יש כלים וציוד ליטוש מתקדם המאפשר רמת גימור גבוה מאוד של ליטוש תותבות.
אין בנויה גפה תותבת ואיך מבצעים ליטוש תותבות?
כאמור פרותזות – תותבות נמצאות בשימוש כבר שנים רבות כאשר המטרה העיקרית היא להחליף גפה חסרה שלמה או חלק ממנה אפילו ניתן להחליף אצבע אחת. סוג התותב משתנה בהתאם לאיבר החסר וככל שהמרחק ממרכז הגוף רחוק יותר כך התותב יהיה בעל יכולת סיוע גבוה יותר. כאשר מייצרים תותבות לוקחים בחשבון שיש 3 חלקים עיקריים, אותם יש להתאים לגוף האדם, בין אם זה על ידי ציוד ליטוש ובין אם זה על ידי ליטוש תותבות באופן שיהפוך את התותבת לחלק אחד מהגוף אליו הוא מחובר. אלו חלקי התותבת:
תושבת – ניתן גם לקרוא לה המתאם הוא זה שמחבר את התותבת אל הגוף של המשתמש. ליטוש תותבות חייב להתבצע בצורה מדויקת על מנת שהמשתמש לא יפצע או יסבול מעצם חיבור התותב אל הגדם.
חלק מרכזי – זה החלק שמחבר בין התושבת אל קצה התותב – הסיומת. למעשה החלק הזה יכול להיות מוט פשוט או מנגנון מתקדם.
הסיומת – במילים אחרות – הקצה של התותב, זה החלק שאיתו מבצעים את הפעולה של הגפה, את ההליכה, האחיזה וכדומה. צורת הסיומת יכולה להשתנות בהתאם לצורך ולסוג הגפה החסרה.
החשיבות של ליטוש תותבות להתאמה מושלמת
כפי שכבר ציינו אנשים נכים בעלי חוסר של גפה אחת או יותר נזקקים להתקנת גפה תותבת, כלומר להחליף את החסר במתקן מכני ששיתן מענה ותחליף לאיבר שהיה אמור להיות במקור והוא לא קיים ולא משנה מאיזו סיבה. ברוב המקרים את המענה המכני ניתן לתת במגוון אפשרויות החל מפתרון לזרוע, כף יד, רגל, אצבע או כף רגל, אולם המענה המכני לא תמיד בא בד בבד עם ההתאמה הפיזית לגוף וזאת מהסיבה שלכל אחד יש גדם (אזור הקטיעה או המקום אליו מתחברת הפרותזה) שונה בצורתו. החיבור בין התותב אל הגדם ברוב המקרים בעייתי מאוד מסיבות רבות והסיבה העיקרית היא הפציעה שנגרמת מהשיפשוף של התותב בעור, על מנת למנוע או להקטין את החיכוך שגורם לפציעה יש צורך להשתמש בסוגים שונים של ציוד ליטוש על מנת לבצע ליטוש תותבות. ככל שרמת ציוד הליטוש ומקצועיות ביצוע העיבוד עולה מובטחת התאמה טובה יותר והקטנת הסיכוי לחיכוך עם העור.